2017. máj 03.

Az 53. Baeksang Művészeti Díjátadó nyertesei

írta: eszter.m
Az 53. Baeksang Művészeti Díjátadó nyertesei

2017_53rd_paeksang_arts_awards-p1.jpg

Az 1965 óta megrendezett fesztivál nem csak a koreai szórakoztatóipar filmes részlegét díjazza, hanem a televíziósat is. A Hankook Ilbo nevű napilap alapítója hozta létre ezt is, becsületes nevén Chang Key-young és és nevét az ő írói álneve után kapta.

Idén is remek volt a felhozatal, mert az elmúlt egy év során számtalan remek filmet mutattak be a koreai mozikban, pár kis hazánkba is eljutott, hála a Titanic Filmfesztiválnak, a Jameson Cinefestnek, de az Anilogue-ra is jutott koreai alkotás. A Mozinet pedig elhozta nekünk a Szobalányt.

Az idei nagydíjat Park Chan-wook rendező kapta, aki a Szobalány c. filmjével az egész világon tarolt.

A legjobb film díját a The Wailing (Kokszongi sirató) kapta, amit a Titanic Filmfesztivál közönsége nemrég láthatott is. A jelöltek között volt még a The Age of Shadows (Árnyak Ideje), Train to Busan (Vonat Puszanba - Zombi expressz), The Handmaiden (Szobalány), valamint az Asura.

Ha már Park Chan-wook nagydíjas lett, a Wailing pedig a legjobb film, így a legjobb rendezés díját Kim Jee-wonnak kellett adni az Age of Shadows rendezőjének. További jelöltek Kim Sung-su (Asura), Na Hong-jin (The Wailing), Park Chan-wook (The Handmaiden), Hong Sang-soo (On the Beach at Night Alone).

A legjobb forgatókönyv díját az első játékfilmjével a The World of Us-szal Yoon Ga-eun kapta meg. Esélyes volt még Kim Sung-su (Asura), Na Hong-jin (The Wailing), Li Min-jing & Park Jong-dae (The Age of Shadows), Park Chan-wook & Jung Seo-kyoung (The Handmaiden).

A legjobb színész díjának esetében szerintem nincs meglepetés Song Kang-ho Árnyak idejében nyújtott alakítása remek volt. A díjról sajnos lemaradt Kwak Do-won (The Wailing), Yu Hae-jin (LUCK-KEY), Lee Byung-hun (Master), Ha Jung-woo (Tunnel).

A legjobb színésznő díját sokak kedvence Son Hye-jin vihette haza a The Last Princess főszerepéért. A további jelöltek: Kim Min-hee (The Handmaiden), Kim Hye-soo (Familyhood), Youn Yuh-jung (The Bacchus Lady), Han Ye-ri (Worst Woman).

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriát Kim Eui-sung nyerte a Train to Busanban nyújtott alakításával. Így tehát nem nyert Ma Dong-seok (Train to Busan), Bae Sung-woo (The King), Uhm Tae-goo (The Age of Shadows), Cho Jin-woong (The Handmaiden).

A legjobb női mellékszereplő a zsűri döntése alapján Kim So-jin lett a The King színésznője. Lemaradt a díjról Ra Mi-ran (The Last Princess), Bae Doo-na (Tunnel), Chun Woo-hee (The Wailing), Han Ji-min (The Age of Shadows).

A legjobb új rendező számára csak az élő szereplők jelentik az újdonságot, hiszen az elismert animációs film rendező Yeon Sang-ho vitte haza a díjat a Train to Busanért. A lemaradók: Yoon Ga-eun (The World of Us), Lee Yo-sub (The Queen of Crime), Lee Joo-young (A Single Rider), Lee Hyun-ju (Our Love Story).

A legjobb új színészek közül Ryoo Joon-yeol (The King) került ki győztesen. Nem nyert Do Kyung-soo (My Annoying Brother), Woo Do-hwan (Master), Ji Chang-wook (Fabricated City), Han Jae-young (New Trial).

A legjobb új színésznő kategóriában Lee Sang-heet (Our Love Story) hirdették ki győztesként. A lemaradók Kim Tae-ri (The Handmaiden), Kim Hwan-hee (The Wailing), Yoona (Confidential Assignment), Choi Soo-in (Our Love Story).

Végül, de nem utolsósorban a legnépszerűbb színészt és színésznőt is díjazták. A nyertesek pedig Do Kyung-soo és Yoona lettek.

Az életműdíjat pedig idén Kim Young-ae színésznő vehette át.

Személy szerint a díjazottak nagy részével teljesen egyetértek, csak a mellékszereplő kategória az, ahol mindenkit díjaztam volna egyenként.

A vörös szőnyeges bevonulás képei megnézhetők a Hancinema.net oldalon, külön a női és külön a férfi "részleg".

Szólj hozzá

díjátadó Baeksang